Η κατοικία σχεδιάστηκε αρχικά ως παραθεριστική, με την προοπτική να γίνει μόνιμη αργότερα. Μόνιμη έγινε πολύ νωρίτερα από ότι είχε υποθέσει ο ιδιοκτήτης.  Κατασκευάστηκε αμέσως μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας (Αρ. Αδ. 30/2014 του Τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου Ιεράπετρας). Μελέτη, Επίβλεψη και κατασκευή έγινε από τα αδέρφια Καλλιόπη-Ιωάννα Μαστοράκη (MSc Αρχιτέκτονα Μηχανικό) και Γιάννη Μαστοράκη (MSc Πολιτικό Μηχανικό).

Σε οικόπεδο, έντονα κατωφερικό, που βρίσκεται στην νότια πλαγιά των Λασιθιώτικων Βουνών της Κρήτης σε υψόμετρο 235μ και με θέα στο Λιβυκό πέλαγος, σχεδιάστηκε μια κατοικία τριών υπνοδωματίων, με μπάνιο, wc και αποθηκευτικούς χώρους, με δυνατότητα να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και εύκολα μετατρέψιμο για χρήση από ΑΜΕΑ. Η τοποθεσία αυτή έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, έχει ισχυρούς συνήθως Βορινούς ανέμους, και λιγότερο συχνά Νότιους ενοχλητικά υγρούς. Δεν είναι σπάνια και η χιονόπτωση μια με δύο εβδομάδες ετησίως.

Ο ιδιοκτήτης ήταν σύμφωνος  στη χρήση παθητικών συστημάτων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, αλλά αφού επρόκειτο για παραθεριστική κατοικία, για λόγους κόστους, δεν δέχτηκε να τοποθετηθούν ενεργητικά συστήματα βιοκλιματικής, παρά μόνο τα πλέον αναγκαία: ηλιακό θερμοσίφωνα (διπλής ενέργειας), ανεμιστήρα οροφής και ένα μικρό μηχανισμό εξαερισμού σε έναν υπόγειο χώρο.

Η κατοικία έχει οργανωθεί σε δύο επίπεδα ώστε να γίνεται εκμετάλλευση από πολλές απόψεις της έντονης κλίσης του εδάφους. Ο άνω όροφος είναι ισόγειος από Βορρά και έχει εντυπωσιακή θέα οπότε φιλοξενεί τις πιο «δημόσιες» χρήσεις: την είσοδο, το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα με την αποθηκούλα της, ένα wc, και μεγάλα μπαλκόνια. Το κάτω επίπεδο είναι ισόγειο από την Νοτιοανατολική πλευρά του, και υπόγειο από την Βόρεια. Σε αυτό τοποθετήθηκαν οι πιο ήσυχοι και ιδιωτικοί χώροι: υπνοδωμάτια και γραφείο, μπάνιο και γκαρνταρόμπα /κελάρι.

Το δώμα έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί επίσης σε δύο επίπεδα. Το Βόρειο, υψηλότερο κατά 1,40m, μακρόστενο, φιλοξενεί χωρίς να φαίνονται τα μηχανολογικά απαραίτητα στοιχεία χρήσης του κτίσματος: δεξαμενή αποθήκευσης νερού, ηλιακό θερμοσίφωνα, καμινάδα, κεραίες. Έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να τοποθετηθεί εξωτερικό σύστημα πυρόσβεσης ελεγχόμενο ηλεκτρονικά από απόσταση, που θα μπορεί να λειτουργήσει και σε συνδυασμό με την δεξαμενή νερού. Το χαμηλότερο, πιο τετραγωνικό, νοτιότερο δώμα, έχει μελετηθεί στατικώς και λειτουργικώς για αυλισμό των χρηστών (roof barbeque) και έχουν εγκατασταθεί οι παροχές για τη μελλοντική αυτή η χρήση (ζεστό και κρύο νερό, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα), ενώ υπάρχει το άνοιγμα στο στηθαίο για την τοποθέτηση εξωτερικής σκάλας πρόσβασης στο δώμα.

Ο όγκος του κτιρίου είναι «συγκεντρωμένος» προκειμένου να υπάρχει μικρότερη εξωτερική επιφάνεια και επομένως λιγότερες θερμικές απώλειες.  Είναι όμως οπτικώς διασπασμένος σε δυο κυβικούς όγκους, σε επαφή μεταξύ τους.  Αυτό ουσιαστικά το υπαγόρευσε, η ανάλυση από βιοκλιματικής άποψης της κάθετης τομής και η σύνθεση των χρήσεων.

Ο Βορινός κτιριακός  όγκος, ως υψηλότερος και με μικρότερα προς Βορά ανοίγματα οχυρώνει, κατά κάποιο τρόπο, από τον δυνατό Βόρειο άνεμο και αγκαλιάζει-προστατεύει τον Νότιο όγκο. Ο Βορινός όγκος είναι πιο επιβλητικός και λειτουργεί συγχρόνως και ως ηλιακός πύργος-καμινάδα για την κυκλοφορία και την εξαγωγή του εσωτερικού αέρα της κατοικίας. Εκεί τοποθετήθηκε και το κλιμακοστάσιο ώστε να εξασφαλίζεται ο μέγιστος κατακόρυφος ελεύθερος χώρος, στο ψιλότερο σημείο του οποίου δημιουργήθηκαν οι φεγγίτες. Προς τον Νότο για την εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας δημιουργήθηκαν δυο μεγάλοι επιμήκεις φεγγίτες και προς τον Βορρά ένας μικρότερος. Η άνοδος και εξαγωγή του θερμού αέρα υποβοηθείται με την χρήση ενός ανεμιστήρα οροφής που τοποθετήθηκε στην ψηλότερη οροφή, πάνω από την σκάλα και ο οποίος ρυθμίζεται να διοχετεύει τον αέρα προς τα πάνω το καλοκαίρι και προς τα κάτω τον χειμώνα, (αντίθετα από ό,τι συνηθίζεται) για να υποβοηθεί την εξαγωγή των μαζών θερμού αέρα από τους φεγγίτες κατά τις ζεστές περιόδους και να προκαλεί την κάθοδό τους κατά τις κρύες περιόδους στόχο τη θερμική άνεση του χρήστη.

Ο νότιος κτιριακός όγκος έχει μεγάλα υαλοστάσια προς τα Νοτιοανατολικά και λίγο μικρότερα προς Νοτιοδυτικά, με στόχο την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας ως «θερμοκήπιο» και για την αξιοποίηση της υπέροχης θέας προς την θάλασσα. Τα υαλοστάσια σκιάζονται επαρκώς το καλοκαίρι από το προστέγασμα του δώματος, από το δώμα του ημιυπαιθρίου και αυτά του κάτω επιπέδου από το μπαλκόνι του ορόφου. Οι οπτικές φυγές από τον εσωτερικό της κατοικίας έχουν μελετηθεί σε σχέση με τις χρήσεις του κάθε χώρου.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην θερμική μόνωση του κτίσματος, όπου επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της θερμοπρόσοψης*.  Τοποθετήθηκε γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) πάχους 10cm περιμετρικά σε όλο το κτίριο, ακόμα και στα στηθαία του δώματος (εκτός του στηθαίου πάνω από τον ημιυπαίθριο που θεωρήθηκε υπερβολή), δυσκολότερη στην τοποθέτησή της (γιατί αυτή προϋποθέτει σκιερές μέρες) αλλά με καλύτερες ιδιότητες από την λευκή. Στα δύο επίπεδα του δώματος, επειδή δέχονται βάρος τοποθετήθηκε εξυλασμένη πολυστερίνη (XPS)- εξαιτίας της καλύτερης συμπεριφοράς της σε πιέσεις- επίσης 10cm πάχους ,με «πατούρα» (για μικρότερες θερμογέφυρες). Θερμομόνωση από διογκωμένη πολυστερίνη 7cm (απλή) τοποθετήθηκε  κάτω από το δάπεδο του κατώτερου επιπέδου και ανάμεσα στις πεδιλοδοκούς, πάνω από το μπετόν καθαριότητας και τα σκύρα επιχωμάτωσης. Με ιδιαίτερη προσοχή τοποθετήθηκε πολυστερίνη περιμετρικά των κουφωμάτων μέσα στα ανοίγματα στο σόκορο των τοίχων, ώστε να μην διακόπτεται η συνέχεια της θερμομόνωσης από την τοιχοποιία και τον σκελετό προς τα κουφώματα.  Τα κουφώματα είναι από αλουμίνιο με βαριά θερμοδιακοπή της σειράς 109-225 της  εταιρείας Exalco. Περιέχουν διπλούς υαλοπίνακες, πάχους από μέσα προς τα έξω: 5mm, διάκενο 15mm, 6mm ενεργειακό, ενώ και τα κιβώτια φύλαξης των ρολών σκίασης είναι επαρκώς θερμομονωμένα από την κατασκευή τους.

Με επιμελέστατη επίβλεψη στις λεπτομέρειες των εφαρμογών όλων των σταδίων, και με έμπειρα ευσυνείδητα συνεργεία,  έχει επιτευχθεί να κρατηθούν οι θερμογέφυρες στο ελάχιστο πρακτικώς δυνατό.  Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε με τη χρήση θερμογραφικής κάμερας μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, που σημαίνει ο,τι έχουμε  τις πρακτικώς ελάχιστες απώλειες σε ενέργεια.

Για την προστασία της θερμοπρόσοψης από τις δυνάμεις πίεσης και κρούσης κατά την επιχωμάτωση του υπόγειου τμήματος του κτίσματος, τοποθετήθηκε μόνιμα μια εξειδικευμένη, κυψελοειδής στη δομή της, πλαστική μεμβράνη. Για επιπλέον ασφάλεια του σκελετού από τυχόν υγρομονωτικές αστοχίες υλικών, τοποθετήθηκε επαλιφόμενη υγρομόνωση στο σκυρόδεμα των υπόγειων τμημάτων (σκελετό και τοίχους αντιστήριξης). Στο δώμα επιλέχθηκε η χρήση επαλειφόμενης υγρομόνωσης σε συνδυασμό με πολύ έντονες ρήσεις για την απορροή των υδάτων και επικόλληση κεραμικών πλακιδίων με σιλικονούχο στόκο πληρώσεως, ακριβώς όπως και στους προβόλους (μπαλκόνια). Περιμετρικά μέσα από τα σοβατεπί τοποθετήθηκε ελαστομερής μαστίχη, με  σκοπό την παραλαβή των συστολών και διαστολών των πλακιδίων προς αποφυγή ρηγματωσεων.

Υπάρχει άπλετος φυσικός φωτισμός σε όλα τα δωμάτια της κατοικίας από τα περιμετρικά ανοίγματα, τους φεγγίτες αλλά και τους δύο «cour-angles» στην βορειοανατολική πλευρά του υπογείου (στο μπάνιο και στο γραφείο). Την διάχυση του φυσικού φωτός βοηθάει η θέση της σκάλας η οποία φέρνει ως φωταγωγός το φως στην βόρεια πλευρά του κάτω ορόφου, Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης και η επιλογή του λευκού χρώματος στους εσωτερικούς τοίχους που αντανακλά και διαχέει το φως.

Ο φυσικός αερισμός αναλόγως του καιρού, επιτυγχάνεται είτε με την χρήση των φεγγιτών με ή χωρίς τη χρήση του ανεμιστήρα οροφής, είτε με την χρήση αντιδιαμετρικών στον γενικό όγκο κουφωμάτων. Μόνο στον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο στο βορειοδυτικό άκρο του υπογείου όπου υπήρχε ο στόχος της σταθερή θερμοκρασίας, τοποθετήθηκε μηχανικός εξαερισμός. 

Για την περεταίρω θερμική άνεση κατά τη χρήση, υπεδείχθησαν από τους μελετητές οι θέσεις για τοποθέτηση κλιματιστικών μονάδων (και τοποθετήθηκαν οι προϋποθέσεις ηλεκτρολογικώς), καθώς και η θέση τοποθέτησης πέργολας σκίασης μπροστά από τον ημιυπαίθριο χώρο στον πρόβολο του ορόφου, που όμως απορρίφθηκαν από τον ιδιοκτήτη (καθώς κατά την χρήση δεν έχει παρατηρηθεί η ανάγκη τους).  Η μόνη πηγή θέρμανσης που χρησιμοποιείται περιστασιακά και για μια ώρα το βράδυ και πιθανώς μια ώρα το πρωί και μόνο τις πολύ κρύες μέρες του χρόνου, είναι μια μικρή ξυλόσομπα στο σημείο που υποδείχθηκε από τους μελετητές (στο καθιστικό αλλά κοντά στον «πύργο κυκλοφορίας αέρα»), και έτσι ώστε να κερδίζεται η θερμότητα και κατά μήκος του σωλήνα εξαγωγής του καπνού, χωρίς να ενοχλεί αυτός αισθητικώς. Δεν υπάρχει ανάγκη για ψύξη των χώρων καθώς μεγάλο μέρος της κατοικίας είναι μέσα στο έδαφος και λόγω του σχεδιασμού σύμφωνα με τις αρχές της παθητικής βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με την χρήση ηλιακού πύργου εξαερισμού, τη σκίαση των ανοιγμάτων και την ισχυρή θερμομόνωση του κτίσματος. Αποτέλεσμα η σχεδόν σταθερή θερμοκρασία 18 - 22 ⁰C στο εσωτερικό του κτιρίου.

(*θερμοπρόσοψη: εξωτερική μόνωση του συνόλου του κτιριακού όγκου με πολυστερίνη και ιδικό συλικονούχο έγχρωμο σοβά επάνω από ιδική κόλλα και ενίσχυση με πλέγμα, γωνιόκρανα στις ακμές και ιδικά ουπατ συγκράτησης)

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού,
επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω της

Φόρμας Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας

Facebook 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μιχαήλ Κόρακα 6, Ιεράπετρα
     (Α' Όροφος), Κρήτη, Τ.Κ.:72200

2842022777

2842024288

 mast.design.team@gmail.com

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕπισκεψιμότηταΕπισκεψιμότητα37341

ΑΦΟΙ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Καλλιόπη - Ιωάννα Ε. Μαστοράκη
Αρχιτέκτονας Μηχανικός Α.Π.Θ.
Αρ.ΤΕΕ 96770

 +30 6974859597

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Ιωάννης Ε.Μαστοράκης
Πολιτικός Μηχανικός MSc Uni of Brighton
Αρ.ΤΕΕ 99758

+30 6974859598

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.